תפריט

טיפוס בגאורגיה

טיפוס בגאורגיה

משלחת להרי הקווקז: טיפוס על הר קזבק בגאורגיה

מי שרואה בטיפוס על הרים ויציאה לטרקים יותר מאשר רק אתגר פיזי ונהנה מנופים עוצרי נשימה, תרבות עשירה והרפתקאותייחודיות, ישמח להפוך את הר קזבק ליעד הטיול הבא שלו. זהו אחד ההרים היפים ביותר ברכס הרי הקווקז והוא נחשב פחות מאתגר לטיפוס לעומת כמה מהפסגות האחרות באזור ומאוד מתאים למטפסים שרוצים להתחיל את דרכם בעולם טיפוס ההרים הגבוהים.

חשוב להוסיף שאין להקל ראש בטיפוס אל הר קזבק, זה לא טרק  שאפשר לצאת אליו לבד. זהו מסע שדורש הערכות מקדימה, ידע בטיפוס ומיומנויות טכניות. למרבה השמחה, זה לא אומר שמי שאינו מטפס מיומן לא יוכל להתנסות בחוויית טיפוס על הר קזבק. ניתן להצטרף למשלחת טיפוס מקצועית בליווי של מדריכים מיומנים שידאגו לפרטים הטכניים ולהנחיה ותרגול של המיומנויות הדרושות לטיפוס.

כדי לעודד אתכם לקחת את הצעד ולהצטרף למשלחת טיפוס בגאורגיה בכלל ולהר קזבק בפרט, כתבנו את המאמר הבא בו תוכלו למצוא מידע על הר קזבק, על האזור ועל מסלול הטיול.

 

הר קזבק– מידע כללי

גאורגיה כבר מזמן הפכה ליעד מועדף על מטיילים מכל רחבי העולם. זוהי מדינה מכניסת אורחים, עם ערים שוקקות, נופים עוצמתיים, אתרי סקי מפנקים, היסטוריה עתיקה ומורשת תרבותית מפוארת.בנוסף לכל זה, גאורגיה ואזור רכס הקווקז שנמצא בחלקו בשטחה, הם יעד מועדף לחובבי טיפוס אתגרי וטרקים ארוכים.

הר קזבק נמצא בצפון הרי הקווקז שבגאורגיה. זהו אזור הררי עם פוטנציאל עצום לחוויות טיפוס יחודיות בנוף עוצר נשימה. חובבי הטיפוס המיומנים יוכלו למצוא כאן שפע של מצוקים ואתגרי טיפוס ואילו מטיילים חובבים יוכלו להנות ממסלולים יפיפיים בלב הנוף ההררי.

ההר נמצא בגובה 5,033 מטר מעל פני הים והוא אחר ההרים הגבוהים, היפים והמתויירים ביותר בהרי הקווקז. הוא נמצא בצפון הקווקז, על הגבול בין רוסיה לגאורגיה, אזור שמושך אליו מטיילים רבים בזכות הנופים, התרבות והמחירים הנוחים.

להר יש חמישה מסלולי טיפוס עיקריים. הדרך הקלאסית נחשבת לדרך הכי פחות מאתגרת מבחינה טכנית והיא זו שרוב המטיילים בוחרים ללכת בה. למרות שהיא נחשבת פחות מאתגרת מהדרכים האחרות, דרך זו דורשת כושר גופני גבוה שמתאים לטיפוס לא קל בגובה.

העונה המומלצת לטיפוס על הר קזבק היא בין תחילת יוני ועד סוף ספטמבר. אם רוצים לטפס עד הפסגה מומלץ לעשות זאת בין יולי לאוגוסט. יש מטפסים שנהנים לטפס על ההר גם בעונות אחרות וזה אפשרי, אך יש לקחת חשבון שמחוץ לעונה הטמפרטורות צונחות ושעות היום מתקצרות.

הטיפוס עצמו לוקח בערך 6 ימים או 7 ימים בהתאם לרמת הכושר של המטפסים ולהדרגתיות ההתאקלמות לגובה. רוב המטיילים בוחרים לנחות בטביליסי, בירת גאורגיה, ומשם לעשות את דרכם ברכב לאזור הכפרי שמתחת להר קזבק, נסיעה של בערך 3-4 שעות.

 

טיפוס בגאורגיה

הטיפוס להר קזבק

הטיפוס להר קזבק הוא לא טיול קליל שאפשר לעשות בכפכפים ומכנסיים קצרים אבל הוא גם לא טיול מורכב שמתאים רק למטפסים מקצוענים. ההר מתאים לכל אחד שנמצא בכושר פיזי טוב ובבריאות טובה שמאפשרת טיפוס לגובה של 5,000 מטרים מעל פני הים.

המסלול יוצא מהכפר סטפאנסמנדיה שבעבר נקרא קזבקי אך שמו שונה בעקבות השינויים שעברו על גיאורגיה.מתחילים את הטיפוס אל ההר בחניה גדולה שסמוכה לכנסיה Sameba Trinity church שנמצא למרגלות ההר, יש שם שביל ברור שעולה לבקתה שמכונה "הבקתה השוויצרית" שנמצאת בגובה של כ 3000 מטר, למי שלא מאוקלם לגובה מומלץ מאוד לעצור שם ליום התאקלמות, ניתן גם לישון ליד הבקתה באוהלים למי שרוצה לחסוך תקציב, מאחר וההליכה אל הבקתה לוקחת רק 2/3 שעות מומלץ מאוד לעלות עוד קצת ולהסתובב באזור להתאקלמות מיטיבה לגובה.

ביום למחרת מגיעים בהליכה של 2/3 למחנה הבסיס של הר קזבקי- התחנה המטרולוגית, זהיא בקתה גדולה אך התנאים בה לא מאוד מפנקים (שלא לדבר על השירותים) יתרון מאוד גדול הוא שקיים שם אוהל של פרמדיק ונותני עזרה ראשונה למקרה חירום ובנוסף יש שם חדר אוכל שמגיש 3 ארוחות ביום.

מומלץ בהחלט להמשיך ללכת גם ביום זה סביב מחנה הבסיס להתאקלמות מיטיבה ולמחרת להמשיך ביום התאקלמות ולעלות לגובה של מעל 4000 מטר,רוב המטפסים מטפסים ביום שלמחרת לפסגת הר הקבק ובמידה ואתם מרגישים שאתם לא מאוקלמים שווה לקחת יום ספייר ולטפס רק ביום שלמחרת, בכל מקרה יש גם לקחת בחשבון את מזג האוויר שיכול להשתנו ולא תמיד ניתן להגיע לפסגת ההר.

יום הפסגה של הר הקזבקי נחשב יום קשה מאחר ומדובר על טיפוס של 1400 מטר ממחנה הבסיס, זה לא מעט לטפס ולרדת ביום אחד ולכן צריך להערך למאמץ פיזי גבוה מאוד ולקחת בחשבון שלרוב המטפסים יהיו אי אילו תסמינים של מחלת גבהים, בכל מקרה יום זה מסתיים לרוב בעייפות גדולה בחזרה בתחנה המטרולוגית של הר הקזבקי. למחרת יורדים ביום אחד בחזרה לתחילת המסלול בהליכה שלוקחת כ 4 שעות ולאחר מכן ניתן לחזור לכפר לערב רגוע או לנסוע בחזרה לטביליסי עיר הבירה.

כאמור בדרך לפסגת הקזבקי חולפים על פני "מערת בית לחם" שהכניסה אליה נמצאת בחלקו העליון של סלע ובתוכה שוכן מנזר עתיק. על פי האמונה המערה שימשה לאחסון של אוצרות כנסייה כיוון שרק הנזירים ידעו על מיקומה ונכנסו אליה באמצעות שרשרת ברזל ארוכה,  מומלץ לבקר באתר לפני העליה לפסגה , זה יכול קצת לעזור בהתאקלמות לגובה.

אתר נוסף בדרך לפסגה הוא כנסיית גרגטיטריניטי שנבנתה במאה ה- 14 בגובה 2,200 מטר. הכנסייה נבנתה על השיפוע הדרום – מזרחי של ההר ונחשבת לאחד האתרים האייקוניים ביותר באזור הקווקז ובגאורגיה כולה.

אחד האתגרים הבולטים ביותר ביציאה לטיפוס על הר קזבק בפרט, והרי הקווקז בכלל, הוא ההסתגלות לגובה. את הטיפוס יש לעשות בהדרגה ובערנות גבוהה לסימנים של מצוקה או מחלת גבהים. בנוסף המסלול כולל חלקים תלולים ואזורים עם סדקי קרקע שיש לעבור בצורה בטיחותית ובשיקול דעת.

על מנת לצאת לטיפוס בהר קזבק אין צורך בניסיון קודם בטיפוס והוא מתאים לבעלי כושר טוב מאוד שרוצים להתנסות בחציית קו גובה של5,000 מטר. יחד עם זאת, חשוב להיערך לטיפוס בצורה אחראית ולכן היציאה לטיפוס מומלצת בליווי מדריך מקצועי, לאחר הדרכה ותרגול של מיומנויות טכניות ובמסגרת קבוצתית.

אוכל: המטבח הגיאורגי מעניין מאוד וברוב המסעדות תמיד מגישים את החצ'אפורי המפורסם, למי שנמנע מגלוטן יהיה מאוד מאתגר הביקור במסעדות המקומיות אך למי שאינו מוגבל מובטחת חוויה קולינרית.

אם אתם חולמים על טיפוס להר קזבק, אנחנו בחברת "טיפוס טבעי" נעזור לכם להגשים חלום. המדריכים המקצועיים שלנו הם בעלי ניסיון, ידע ומיומנויות טיפוס והדרכה.
הם יארגנו את המסע מא' ועד ת' כך שתוכלו להנות מטיפוס בראש שקט.

טיפוס בגאורגיה